România ar putea primi în plus 700 de milioane de euro de la UE. Unde ar merge banii
România ar putea beneficia de un supliment de 700 de milioane de euro. Europarlamentarul Dan Nica a făcut declarația. El este liderul delegației PSD din Parlamentul Europa și raportor al Comisiei de industrie, cercetare și energie, pentru modificarea Regulamentului de instituire a Mecanismului de redresa și reziliență în vederea includerii capitolelor privind REPowerUE.
700 de milioane de euro de la UE pentru România
Banii ar putea fi primiți de țara noastră ca o alocare suplimentară de către Comisia Europeană a unui pachet total de 20 de miliarde de euro prin Mecanismul de redresare și reziliență.
Fondurile sunt menite să sprijine statele europene pentru a înlătura blocajele din infrastructura gazelor naturale și implementarea energiei din surse regenerabile.
„Concret, este vorba despre alocarea suplimentară de către Comisia Europeană a unui pachet total de 20 de miliarde de euro, prin Mecanismul de redresare și reziliență, din care României îi vor reveni circa 700 de milioane de euro.
Aceste fonduri sunt menite să sprijine statele membre pentru a înlătura blocajele actuale din infrastructura gazelor naturale, pentru implementarea energiei din surse regenerabile și pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și a sectorului industrial.
Insist pe nevoia urgentă ca și Guvernul României să demareze planurile în acest sens și să pregătească proiectele în domeniu, pentru a putea fi propuse în varianta modificată a PNRR”, a declarat Dan Nica.
Banii ar putea veni până la finalul anului
Europarlamentarul a mai spus că acest pachet financiar va fi adoptat de Parlamentul European în luna noiembrie și va intra în vigoare până la finalul anului 2022.
”Propunerea legislativă prevede că fiecare plan de redresare și reziliență trebuie să conțină un nou capitol REPowerEU, cu reforme și investiții specifice, care să sprijine îmbunătățirea infrastructurii și a instalațiilor energetice.
Printre proiectele de interes comun în domeniul gazelor, ce vor fi finalizate în următorii ani, se numără proiectele de stocare din Europa de Sud-Est (România, Grecia, Bulgaria)”, a menționat europarlamentarul Dan Nica.